• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Világok változóban, változás a dizájnban

  Katarina V. Posch
  Világok változóban, változás a dizájnban
  A dizájnban bekövetkező változások jelentősége Európában, Amerikában és Japánban

  A bécsi MAK nyári szenzációja volt a kortárs design irányait tematikus egységekben feltáró Made 4 You – Design for Change című kiállítás, amiről lapszámunkban is beszámoltunk. Az eseményhez megjelentetett katalógus egyik tanulmányát adjuk közre az alábbiakban, melyben a designtörténet osztrák kutatója a kiállítás koncepcióját egy szélesebb történeti kontextusban elemzi – a szerk.

  Front – Moooi: Blow Away váza

  A dizájban a változás elkerülhetetlennek tűnik. Elvárjuk, hogy az autók, a ruhák minden szezonban átalakuljanak, a mobiltelefon- és számítógépipar virágzik és egyre bővül, mert a vevők az éppen aktuális modellek után sóvárognak.
  A viharos tapssal kísért nemzetközi dizájnvásárok látogatóit innovatív lámpa- és bútormodellek kápráztatják el. Mellette pedig ott van a hasonló, de régebbi modellek piaca – klasszikusok, gyűjtőknek való darabok, vagy egyszerűen az időtlen dizájn. A változás meglepetést is okozhat. Az építészettől azt várjuk, hogy hosszabb élettartamot fogjon át, mint a tárgyak. A világ különböző pontjain az építkezések tempója mégis drasztikus módon eltér. Európában úgy tűnik nagyon is komolyan veszik az ’ingatlan’ fogalom eredeti, ’mozdíthatatlan’ jelentését, az USAban pedig mintha nem vennék figyelembe az építésnél a következő generációt. Lehet, hogy vannak historikus épületek, de a műemlékvédelem gondolata nem túl erős. Japánnak, a Távol- Kelet ipari óriásának semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy több száz éves használatra építsen épületeket. Az építőipar elég jól keres azon, hogy a kis- és nagyvárosi tájat folyamatos átalakulásban tartják, és így az ország képe is mindig változik.