• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Nyílt tér az alkotásnak

  A Cseh Műszaki Egyetem új épülete

  Építészek / architects: Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Alena Šrámková Szöveg / text: Szabó Gyöngyvér, Zsovák Orsolya Fotók / photos: Ivan Němec, Tomáš Souček

  Fotó: Ivan Němec

  A Cseh Műszaki Egyetem (CVUT) utóbbi 35 évének legnagyobb beruházásaként végleg saját otthonára lelt az Építészmérnöki Kar Prága egyetemvárosában. A dejvicei campus tudományos- oktatási célú bővítésében a Šrámková Építészeti Studió által tervezett új épület immáron a harmadik a sorban, a Hallgatók Háza és a Nemzeti Műszaki Könyvtár megépülése után.

  A külsőleg tartózkodónak tűnő, visszafogott épület méltó folytatása az egykor egységes városépítészeti koncepció szerint létrejött főiskola épületegyüttesének. A páratlan gyorsasággal, 18 hónap alatt felépített és üzemképessé tett intézmény szikársága csupán álca: belső homogén, sötétszürke tereit nap mint nap átjárja az autonóm, kreatív, alkotó szellem. Átlátható, érthető térszervezése rendet és iskolát teremt ‘iskolás’ fegyelmezés nélkül.
  Az épület monolitikus tömege V-formában megnyílik az előtte kiemelt tér felé, melynek eszmei határát az ellenpontként emelt, 30 méter magas oszlop rajzolja ki. Látványos, de könnyen befogadható, megérthető térkompozíció: három azonos nagyságú tömör kubus fogadja magába az intézményt, míg a negyedik negyed hiányzik, üres, negatív formaként vezeti fel a mögötte feszülő tömeget. Tehát egy égig érő oszlop, egy burkolt kisebb tér és két erőteljes homlokzat, amely a megemelt pódium színfalaként viselkedik. A védett zug, a V-forma nehezen definiálható csuklópontja a főbejárat helye.
  A nyolcszintes épület, három földalatti mélygarázsszinttel mintegy 5000 m2 alapterületen helyezkedik el. A három hasábnak megfelelően három fedett átrium rendezi a belső tereket. Az épület temperálását is az átriumokon keresztül oldották meg, a nyári időszakban éjjelente biztosítja a hűtést. A földszinti térsorban található a kantin és a szobrokkal megünnepelt előtér. A bejárati fogadóterek – egyben tágas közlekedők – a nyolc emeletnyi magasságig tátongó átriumokban helyet kapott vertikális közlekedők felé vezetnek. A multifunkcionális fedett belső udvarok átengednek a vezérszint külső térsorába, ahol katonás rendben sorakoznak a nagyelőadók, oktatótermek, irodák és egyéb helyiségek. A három nagy auditórium északkelet felől egy-egy dobozként türemkedik az épülettestbe. A belső terek megvilágítása automatizált; jellemző, hogy a tervezők a fenntartási mechanizmus szerint alakították a konstrukciót, mely ezáltal kivételesen energiahatékony.

  Építész / architecture: Šrámková Architekti
  Vezető építész / leading architect: Alena Šrámková
  Építészek / architects: Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Alena Šrámková –Šrámková Architekti
  Generáltervező / general planner: VPÚ Deco, Prága
  Megbízó / client: Cseh Műszaki Egyetem