• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Papírszövetek

  Moduláris struktúra-építés hulladék papírból

  Szöveg: Nagy Márton, Juhász Ágnes, Ónodi Bettina

  A BME Építészkarán a Építészet, Vizuális Alkotások tantárgy folyamatosan változó tematikájának célja évről évre az alkotás folyamatának gyakorlása, a kreativitásnak, a tervezés képességének fejlesztése, általában az építészethez szorosan kapcsolódó valamely társművészet alkotómódszerének megismerésén keresztül. A 2020/2021. tanév második féléve során a tematika alapját a Lakóépülettervezési Tanszéken folyó két doktori kutatás szolgálta. Az építőművészeti doktori képzés célkitűzése, hogy hallgatói aktív résztvevői, indikátorai legyenek az egyetemi oktatásnak, ez valósult meg az ÉVA (Építészet, Vizuális Alkotások) tárgy 2021 tavaszi tematikájában. Az új tematika egy szerencsés együttállás eredménye, melyben Nagy Márton DLA témavezető mentorálásával két kutatás találkozhatott.
  Juhász Ágnes különböző korokban keletkezett épületek kapcsolódási pontjait keresi, ami kortárs épületek értelmezéséhez és tervezéséhez egyaránt hasznosítható. Kutatásában a tárgy során keletkezett installációkat a sátrak kortárs transzformációiként vizsgálja. Ónodi Bettina a makettezés építészeti tervevésben betöltött szerepét kutatja, ezért a félév folyamán a manuális, makettek készítésén keresztül való gondolkodás, mint tervezői attitűd nagy hangsúlyt kapott.
  A félév során olyan „papírszövet” installációk közös tervezését és építését valósítottuk meg, amelyek moduláris szerkesztéssel, a hajtogatás technikájával, újrahasznosított papírból készültek. Az installációk helyszínei a BME K épület főlépcsőterei és II. emeleti folyosói voltak, ahol a tanuló- és közlekedő terek téri továbbgondolását tűztük ki célként. A használt papír, mint alapanyag kiválasztásánál célunk a takarékosság, a környezettudatos anyaghasználat volt; mind a gyakorlatok során, mind a végső alkotások elkészítésénél csak újrahasznosított papírral dolgoztunk. Építész hallgatóként rengeteg papírhulladék adódik otthon, ami a kurzus keretében alternatív építőanyaggá válhatott.